luni, 17 martie 2014

Sony Alpha A5000 - mirrorless compact, accesibil şi cu WiFi

Sony are câteva explicaţii de dat. Seria de aparate foto mirrorless NEX este deja consacrată, modelele sale fiind cele mai vândute de pe piaţă. Denumirea Alpha a fost specifică aparatelor în format DSLR. Sony Alpha A5000 nu este însă un astfel de aparat. El pare să fie urmaşul mai accesibil al lui NEX-5T, un aparat foto foarte capabil, lansat anul trecut. Şi mai ciudat este faptul că Alpha A3000, modelul foarte accesibil lansat anterior nu seamănă deloc cu Alpha A5000. Vom vedea în continuare dacă Sony a deviat de la reţeta originală.

Construcţie

Aparatul foto de faţă are un design familiar. Grip-ul pare generos, în el aflându-se bateria, însă este destul de mic, chiar şi pentru cei cu mâini mici. Cel puţin un deget cade sub grip. Mai mult, materialul ce pare să fie cauciucat şi cu perforaţii este de fapt din plastic dur. Într-o zi caldă de vară, în care veţi ţine mult aparatul foto Sony Alpha A5000 în mână, palmele îţi pot transpira pe o astfel de suprafaţă. Comutatorul pornit/oprit se află de obicei pe lângă declanşator, însă acum observăm şi un alt element de construcţie în zonă. Este vorba despre un inel pentru zoom, specific camerelor foto compacte. Cu el pot fi controlate obiectivele cu mecanism electronic.

 Ecranul rabatabil este o facilitate de apreciat, însă în cazul lui Alpha A5000 el are un scop foarte precis: trebuie să ajute utilizatorii să obţină autoportretul perfect. Aici apare şi o mică problemă. Ecranul se roteşte doar în jurul laturii superioare. El este potrivit dacă fotografiezi dintr-o poziţie joasă, însă vei avea probleme dacă-l ridici deasupra capului. În principiu, ecranul aparatului oferă o calitate bună a imaginii, însă unghiul optim de vizibilitate este îngust. Privit de jos în sus, imaginea de pe ecran nu se vede prea bine.

Noul aparat foto de la Sony vine cu un slot pentru carduri SD şi Memory Stick, însă el nu împarte acelaşi locaş cu bateria. În schimb, producătorul l-a amplasat pe o latură a lui Alpha A5000, în spatele unui capac. Tot acolo găsim şi mufele microUSB şi microHDMI. Prima poate fi folosită pentru încărcarea acumulatorului, cu ajutorul unui încărcător standard. Această facilitate a fost apreciată de utilizatorii obişnuiţi, însă fotografii cu experienţă au criticat-o. Ei susţin că un aparat foto are oricum nevoie de acumulatori de rezervă, iar camera nu trebuie să fie blocată ca încărcător.

În partea din spate, Sony A5000 are o dispunere consacrată a butoanelor. Utilizatorii primesc o rotiţă cu patru butoane integrate şi un al cincelea în centru. În jurul ei se mai găsesc trei butoane, unul fiind personalizabil. Deasupra suportului pentru degetul mare se află şi un buton dedicat pentru filmare.

Specificaţii

Senzor: 20,1 MP, APS-C, Exmor
Rezoluţie foto: 5456 x 3632 (20 MP)
Procesor de imagine: Bionz X
Valori ISO: 100-16.000
Obiectiv: 16-50 mm, F3.5-5.6, zoom electronic, stabilizare optică, montură E
Stabilizarea imaginii: în obiectiv
Focalizare: diferenţă de contrast, 25 de puncte
Fotografie în rafală: 3,5 fps
Ecran: 3”, 460k puncte
Înregistrare video: 1920x1080, 50i/25p, 24 Mbps, AVCHD
Card: Memory Stick, SD/SDHC/SDXC
Blitz: integrat
Patină: -
Baterie: 1.080 mAh, 420 imagini CIPA, NP-FW50
Dimensiuni: 110 x 63 x 36 mm
Greutate: 269 g (body cu baterie şi card)

Dotări

Aparatul foto Sony Alpha A5000 vine cu senzorul de 20,4 MP, similar cu cel pe care l-am văzut la modelul accesibil Alpha A3000. Din punctul de vedere al unui utilizator mai pretenţios, acesta nu este neapărat un lucru bun. Producătorii susţin că senzorii cu mai mulţi megapixeli oferă detalii mai bune şi zgomotul de imagine nu ar trebui să ne sperie deoarece procesorul de imagine a fost îmbunătăţit. În practică, doar un fotograf profesionist are nevoie de mai mult de 16 MP. Tot în practică, mai mulţi pixeli pe aceeaşi suprafaţă înseamnă pixeli mai mici şi mai predispuşi să introducă în imagine un zgomot mai pronunţat. Din fericire, senzorul de faţă reuşeşte să ofere performanţe bune chiar şi la valori ISO mari, aşa cum vom vedea mai jos.

Sony A5000 a fost testat cu obiectivul compact 16-50 mm, pe care Sony l-a introdus de ceva timp. El nu este un obiectiv extraordinar, însă să potriveşte foarte bine pentru utilizatorul de rând. Acesta va aprecia faptul că poate să acţioneze zoom-ul optic la fel cum o făcea la un aparat foto compact. De asemenea, obiectivul este mai potrivit pentru filmări decât cel vechi, acţionat manual. Modelele mirrorless de la Sony avea viteze bune de fotografiere în rafală. Din păcate, Alpha A5000 nu se remarcă la acest capitol. Cu sistemul de focalizare automată activat, aparatul poate fotografia cu 2,5 fps, iar cu punct de focus fix, el atinge 3,5 fps. Trebuie să ţinem cont că aparatul de faţă nu are un sistem de focalizare hibrid, ci unul standard, bazat pe diferenţă de contrast.

WiFi şi NFC

Într-o perioadă în care dispozitivele portabile sunt extrem de populare, prezenţa unui modul WiFi pe Sony Alpha A5000 este cât se poate potrivită. El poate fi folosit în multe moduri, dar pentru că acesta este un aparat din gama accesibilă, funcţiile au fost limitate. În principiu, utilizatorii pot transfera rapid imaginile de pe cardul din aparat în memoria unui smartphone sau a unei tablete. Modulul NFC este foarte util pentru conectarea rapidă a smartphone-ului. Pentru transferul imaginilor aveţi la dispoziţie două modalităţi: fie selectaţi imaginile dorite în meniul aparatului, fie le selectati în aplicaţia PlayMemories de pe tabletă sau telefon. Aparatul foto de la Sony nu permite folosirea smartphone-ului pe post de ecran virtual sau telecomandă.

Test ISO

Trebuie să apreciem puţin ce-a reuşit Sony să facă aici cu procesorul de imagine. Pozele realizate cu Alpha A5000 nu par să fie afectate de zgomot până la ISO 3200. De-abia la ISO 6400 unele detalii încep să fie şterse, dar această valoare poate fi folosită în condiţii de lumină foarte redusă. Valoarea ISO maximă a senzorului este 16.000, însă calitatea este mult prea slabă pentru a o lua în considerare.

Înregistrare video

Ţinând cont de rata de compresie mare cu care poate filma, ne aşteptam Sony Alpha A5000 să ofere clipuri cu o calitate foarte bună a imaginii. Obiectivul cu sistem de stabilizare integrat ajută mult, însă zgomotul motoraşului pentru zoom poate fi sesizat uneori. El nu este deranjant. Focalizarea este acceptabil de rapidă, iar inelul pentru controlul zoom-ului va fi apreciat. Înregistrarea sunetului se face cu ajutorul a două microfoane, însă nu există mufă pentru microfon extern. Mai jos găsiţi două clipuri de test realizate cu aparatul de faţă, folosind rate de compresie diferite.

1920x1080@50i, 24 Mbps - 84 MB
1920x1080@25p, 17 Mbps - 70 MB
Alte aspecte

Producătorul a optimizat foarte bine consumul de energie al aparatului foto. Autonomia oferită de acumulator este bună, aşa cum o sugerează şi cele 420 imagini realizate conform standardului CIPA. Atunci când Sony A5000 detectează un autoportret în poză, el va realiza automat o încadrare a subiectului şi va salva pe card şi această imagine decupată. Ea este foarte potrivită pentru cei ce doresc s-o posteze pe site-urile de socializare.

Preţ şi disponibilitate

Sony Alpha A5000 ne-a fost oferit pentru testare de magazinul foto F64. El poate fi cumpărat de aici la preţul de 2.250 lei, împreună cu obiectivul de kit 16-50 mm prezentat mai sus. Magazinul vine şi cu o ofertă specială, în acest preţ fiind incluse o husă de transport şi un card SDHC de 16 GB.

Concluzie

Cei ce s-au săturat de calitate slabă a pozelor oferite de aparatul foto compact pot încerca noul Sony Alpha A5000. Aparatul de tip mirrorless vine cu un senzor mare, iar imaginile de mai sus vorbesc singure despre calitatea imaginii oferită. Deşi lipsesc unele facilităţi de la modelele mai scumpe, A5000 vine cu o combinaţie foarte bună de opţiuni. Posesorii de tabletă sau smarphone vor aprecia faptul că pot avea acces foarte rapid la imaginile de pe card.
Pe parcursul testului am observat câteva mici aspecte negative, cum ar fi vizibilitatea ecranului de jos în sus sau limitările modulului WiFi. Ele nu au fost suficiente pentru a afecta experienţa per ansamblu. La fel ca modelele NEX testate anterior de la Sony, acest Alpha A5000 vine cu o reţetă de succes, cât se poate potrivită pentru utilizatorii ce vor să experimenteze cu un nou tip de aparat.

Părţi pozitive plus
+calitate bună a imaginii
+body şi obiectiv compacte
+WiFi şi NFC pentru transferul rapid al imaginilor
+autonomie bună
Părţi negative minus
–vizibilitatea ecranului
–viteză redusă de fotografiere în rafala

Niciun comentariu: